ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ BRAILLE

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ BRAILLE

«Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη.»

Louis Braille

Η 4η Ιανουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα Braille. Τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ άλλων αναφέρονται και στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη επικοινωνία των ανθρώπων και η γραφή Braille κατέχει σημαίνων ρόλο στην επικοινωνία όλων όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να ενημερωθούν όλοι για την σπουδαιότητα αυτής της γραφής.

Η ημέρα αυτή τιμά τη γέννηση του Louis Braille, που γεννημένος στη Γαλλία το 1809, έχασε την όραση του σε πολύ μικρή ηλικία και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ειδικό αλφάβητο για τυφλούς αφού το ήδη υπάρχον σύστημα ανάγνωσης του ήταν δύσχρηστο. Πέρασαν πέντε χρόνια συνεχών προσπαθειών, και τελικά τα κατάφερε. Αντικατέστησε το τότε γραμματικό αλφάβητο με έξι ανάγλυφες κουκίδες, οι οποίες τοποθετημένες ανά τρεις σε δύο στήλες μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με 63 διαφορετικούς τρόπους που αντιστοιχούν σε γράμματα και αριθμούς, δημιουργώντας έτσι λέξεις και κατά συνέπεια κείμενα που διαβάζονται ακριβώς όπως ένα κείμενο βλεπόντων (δηλαδή από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.)Αυτό το αλφάβητο έχει εφαρμογή σε πολλές γλώσσες αλλά και στη μουσική. Η γραφή Braille είναι απολύτως απαραίτητη για τη γραφή και ανάγνωση, για τη δια βίου ενασχόληση με τη μάθηση, για την ελεύθερη έκφραση ιδεών και απόψεων, για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η γραφή Braille υπόκειται στα άρθρα 21 και 24 του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που εστιάζουν στην δίκαιη φύση της εκπαίδευσης που δεν κάνει διαχωρισμούς και δίνουν έμφαση στην προώθηση της δια βίου μάθησης.

Η παγκόσμια ημέρα Braille ας γίνει η αφορμή να αναλογιστεί ο καθένας από εμάς(ιδιώτες, φορείς, οργανισμοί, υπηρεσίες, υπουργεία)τις ευθύνες μας αλλά και το ρόλο που μπορούμε να παίξουμε για να φτιάξουμε έναν κόσμο ανθρώπινο, έναν κόσμο προσβάσιμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος καθώς από το 1946 λειτουργεί το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille το οποίο με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του παράγει στη γραφή Braille βιβλία Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας, Παιδικά, Ξένων Γλωσσών, Μουσικής, Βυζαντινής μουσικής, Πανεπιστημιακά συγγράμματα, Νομικοί Κώδικες και άλλα.

Το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος αναλαμβάνει την δημιουργία τιμοκαταλόγων στην γραφή Braille, την εκμάθηση της γραφής σε τυφλούς και βλέποντες ενδιαφερόμενους, την μετατροπή της ονομασίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς και έντυπα, πινακίδες και κατόψεις στην γραφή Braille.

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη γραφή Braille ζωντανή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στη γνώση αλλά και τις απεριόριστες δυνατότητες και ευκαιρίες των ατόμων με αναπηρία όρασης καθώς η γραφή Braille σχετίζεται με το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην πληροφόρηση.