Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille
Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille
Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη.
Louis Braille
Η 4η Ιανουαρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα Braille.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ άλλων αναφέρονται και στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη επικοινωνία των ανθρώπων και η γραφή Braille κατέχει σημαίνοντα ρόλο στην επικοινωνία όλων όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να ενημερωθούν όλοι για τη σπουδαιότητα αυτής της γραφής.
Η ημέρα αυτή τιμά τη γέννηση του Γάλλου Louis Braille (4 Ιαν. 1809-6 Ιαν. 1852), που έχασε την όραση του σε πολύ μικρή ηλικία και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ειδικό αλφάβητο για τυφλούς, αφού το ήδη υπάρχον σύστημα ανάγνωσης ήταν δύσχρηστο.
Μετά από πέντε χρόνια συνεχών προσπαθειών, τελικά τα κατάφερε. Αντικατέστησε το τότε γραμματικό αλφάβητο με έξι ανάγλυφες κουκίδες, οι οποίες τοποθετημένες ανά τρεις σε δύο στήλες μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με 64 διαφορετικούς τρόπους, που αντιστοιχούν σε γράμματα, αριθμούς και σημεία στίξης, δημιουργώντας έτσι λέξεις και κατά συνέπεια κείμενα που διαβάζονται ακριβώς όπως ένα κείμενο βλεπόντων (δηλαδή από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω). Αυτό το αλφάβητο έχει εφαρμογή σε πολλές γλώσσες αλλά και στη μουσική.
Η γραφή Braille είναι απολύτως απαραίτητη για τη γραφή και ανάγνωση, για τη δια βίου ενασχόληση με τη μάθηση, για την ελεύθερη έκφραση ιδεών και απόψεων, για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille πρέπει όλοι να σκεφτούμε πως έχουμε υποχρέωση κάθε αναγνώσιμη πηγή να είναι προσβάσιμη σε όλους. Πόσο μάλλον στα άτομα που καλούνται να αντιμετωπίσουν την αναπηρία της όρασης.
Η ημέρα αυτή ας γίνει η αφορμή να αναλογιστεί ο καθένας από εμάς (ιδιώτες, φορείς, οργανισμοί, υπηρεσίες, υπουργεία) τις ευθύνες μας αλλά και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για να φτιάξουμε έναν κόσμο ανθρώπινο, έναν κόσμο προσβάσιμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Φάρος Τυφλών της Ελλάδος καθώς από το 1946 λειτουργεί το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille το οποίο με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του παράγει στη γραφή Braille βιβλία Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας, Παιδικά, Ξένων Γλωσσών, Μουσικής, Βυζαντινής μουσικής, Πανεπιστημιακά συγγράμματα, Νομικούς Κώδικες και άλλα.
Το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος αναλαμβάνει τη δημιουργία τιμοκαταλόγων στη γραφή Braille, την εκμάθηση της γραφής σε τυφλούς και βλέποντες ενδιαφερόμενους, τη μετατροπή της ονομασίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και έντυπα, πινακίδες και κατόψεις στη γραφή Braille.
Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη γραφή Braille ζωντανή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, εξασφαλίζοντας την Ισότιμη πρόσβαση στη γνώση αλλά και τις απεριόριστες δυνατότητες και ευκαιρίες των ατόμων με αναπηρία όρασης, καθώς η γραφή Braille σχετίζεται με το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην πληροφόρηση.