Λίγα λόγια για το IOS

Το iOS είναι το λειτουργικό σύστημα που τροφοδοτεί το iPhone, αλλά και το iPod Touch. Αυτό το λειτουργικό σύστημα είχαν και τα tablet της εταιρείας, δηλαδή τα iPad μέχρι το 2019, χρονιά που η εταιρεία μετονόμασε το λειτουργικό σύστημα από iOS σε iPadOS.

ΘΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (ΔΙΑΤΑΞΗ) ΣΕ ΜΙΑ IOS ΣΥΣΚΕΥΗ

Αν και όλες οι συσκευές δεν έχουν τις ίδιες κατασκευαστικές ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά σχεδίασης, που μοιράζονται όλες οι συσκευές Ios.

Έχουν δύο κουμπιά έντασης στην επάνω αριστερή πλευρά, ένα κουμπί στην επάνω δεξιά πλευρά, που είναι το κουμπί λειτουργίας και συχνά ονομάζεται το «πλευρικό κουμπί» και μια θύρα φόρτισης στο κάτω μέρος της συσκευής.

Υπάρχει επίσης και ένας διακόπτης σίγασης, επάνω ακριβώς από τα κουμπιά έντασης, στην αριστερή πλευρά. Αν πιέσουμε το διακόπτη προς τα κάτω, το κινητό μας γίνεται αθόρυβο και παύουν να ακούγονται οι ήχοι κλήσης ή άλλοι ήχοι ειδοποιήσεων. Αν πιέσουμε ξανά το διακόπτη προς τα επάνω, το κινητό μας σταματά να είναι σε σίγαση.

Το ακουστικό (για τις κλήσεις μας) βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης, ενώ ένα άλλο ηχείο (για άλλου τύπου ήχους), βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής.

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΧΩΡΙΣ Ή ΜΕ ΚΟΥΜΠΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑΣ

Η αρχική οθόνη αποτελείται από ένα σύνολο εφαρμογών.

Στις συσκευές που έχουν κουμπί αφετηρίας, όταν το πατήσουμε, θα επιστρέψουμε στην αρχική οθόνη, από όποια σελίδα και να είμαστε ή ότι και να κάνουμε.

Πατώντας δύο φορές το κουμπί αφετηρίας, μας δίνεται πρόσβαση σε μια λίστα εφαρμογών που χρησιμοποιήσαμε πρόσφατα και ονομάζεται «Εναλλαγή εφαρμογών», δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κλείσουμε (αν θέλουμε) αυτές τις εφαρμογές.

Από το iPhone X και μετά, οι συσκευές δεν έχουν κουμπί αφετηρίας.

Για να επιστρέψουμε στην αρχική οθόνη, τοποθετούμε το δάχτυλό μας στην κάτω άκρη της οθόνης, μέχρι να ακούσουμε έναν σύντομο ήχο. Τότε σύρουμε κατευθείαν προς τα επάνω, μέχρι να ακούσουμε ένα δεύτερο ήχο/τόνο.

Ο βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας, δηλαδή η διαδικασία απόδειξης της ταυτότητάς μας, γίνεται χρησιμοποιώντας έμφυτα χαρακτηριστικά μας, όπως το πρόσωπο ή το δακτυλικό μας αποτύπωμα.

Στις συσκευές με κουμπί αφετηρίας, ο βιομετρικός έλεγχος γίνεται με το Touch ID, δηλαδή με την αναγνώριση του δακτυλικού μας αποτυπώματος. Πατάμε το κουμπί αφετηρίας (αρχική σελίδα) και η συσκευή θα ξεκλειδώσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα (εφόσον βέβαια έχει γίνει η σχετική ρύθμιση).

Στις συσκευές χωρίς το κουμπί αφετηρίας, ο βιομετρικός έλεγχος γίνεται με την αναγνώριση προσώπου ή αλλιώς το Face ID, όπου κρατάμε τη συσκευή μπροστά από το πρόσωπό μας για να την ξεκλειδώσουμε.

ΟΘΟΝΗ

Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει η βάση, δηλαδή μια σειρά με εφαρμογές, η οποία δεν αλλάζει ανεξάρτητα από τη σελίδα στην οποία βρισκόμαστε.

Μπορούμε όμως να επεξεργαστούμε τη σύνθεση και την οργάνωση αυτής της σειράς. Μπορούμε εμείς να επιλέξουμε τις εφαρμογές που θέλουμε να εμφανίζονται στη βάση.

Μπορούμε ακόμα να επεξεργαστούμε κάθε εφαρμογή και να την τοποθετήσουμε στη σελίδα και θέση που επιθυμούμε.

Στο πάνω μέρος της οθόνης βρίσκεται η γραμμή κατάστασης, μια γραμμή όπου εμφανίζονται πληροφορίες όπως η ισχύς σήματος της συσκευής, η σύνδεση Wi-Fi και το επίπεδο της μπαταρίας. Εδώ, δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε τα στοιχεία που εμφανίζονται.

APPLE ID

Το Apple ID, είναι ο λογαριασμός που χρησιμοποιούμε για να έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες της Apple και για να συγχρονίζουμε τις συσκευές μας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Πηγαίνουμε στο κάτω μέρος της οθόνης. Ακούμε «Ντέμη assistant» και πατάμε ελαφρά δύο φορές. Ακούμε ένα σύντομο ήχο, κάτι σαν κλικ.

Ανά διαστήματα η Apple κυκλοφορεί ενημερώσεις για iOS και καλό θα ήταν να ελέγχουμε αν υπάρχουν ενημερώσεις στη συσκευή μας.

Πηγαίνουμε λοιπόν: «Ρυθμίσεις», «Γενικά», «Ενημέρωση λογισμικού». Αν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, κάνουμε διπλό πάτημα στο κουμπί «Λήψη και εγκατάσταση». Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση της συσκευής μας, για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της ενημέρωσης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Ανοίγουμε το AppStore και βρίσκουμε το κουμπί «Ο λογαριασμός μου», που βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης. Ανοίγουμε με διπλό πάτημα και προχωρώντας, βρίσκουμε την επιλογή «Ενημέρωση όλων». Με διπλό πάτημα ξεκινάει η ενημέρωση των εφαρμογών που έχουμε στη συσκευή μας.

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ

Μπορεί κάποιες φορές να ακούσουμε το Voice Over να μας ενημερώνει για την αλλαγή προσανατολισμού από κατακόρυφο σε οριζόντιο ή το αντίθετο.

Κατακόρυφος προσανατολισμός, είναι όταν η θύρα φόρτισης της συσκευής μας δείχνει προς τα εμάς. Οριζόντιος προσανατολισμός, είναι όταν η συσκευή μας είναι γυρισμένη στο πλάι, δηλαδή η θύρα φόρτισης δείχνει προς το αριστερό η δεξί μας χέρι.

Η εναλλαγή προσανατολισμού μπορεί να αλλάξει τη διάταξη της οθόνης μας, κάτι που δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Μπορούμε όμως να αποφύγουμε αυτή την εναλλαγή προσανατολισμού, ανεξάρτητα από τη θέση που βρίσκεται η συσκευή μας, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Πηγαίνουμε στη γραμμή κατάστασης, δηλαδή τοποθετούμε ένα δάχτυλο στο πάνω μέρος της οθόνης. Μετά, με τρία δάχτυλα σύρουμε προς τα επάνω και βρισκόμαστε στο Κέντρο ελέγχου. Εκεί σύροντας από τα αριστερά προς τα δεξιά, θα ακούσουμε: «Κλείδωμα περιστροφής κουμπί εναλλαγής». Με διπλό πάτημα ενεργοποιούμε την επιλογή «ΝΑΙ».

Σε συσκευές χωρίς το κουμπί αφετηρίας, μπορούμε να αποκαλύψουμε το κέντρο ελέγχου, αν τοποθετήσουμε ένα δάχτυλο στην πάνω άκρη της οθόνης, μέχρι να ακούσουμε ένα σύντομο ήχο και μετά σύρουμε κατευθείαν προς τα κάτω, μέχρι να ακούσουμε έναν δεύτερο σύντομο ήχο. Εκεί, κάνουμε διπλό πάτημα στο κουμπί «Περιστροφή κλειδώματος» για να το ενεργοποιήσουμε και πηγαίνουμε στην αρχική οθόνη για να παραβλέψουμε την προβολή.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι αντλημένα από την ιστοσελίδα: https://www.applevis.com/guides/beginners-guide-using-ios-voiceover#main-content